La millor lluita és la que es fa sense esperança. Taller a cura de Pablo España, col·lectiu Democracia. 28 i 29 d’agost 2020, Palau Saura, c/ Santíssim, 2. Ciutadella
Gratuït. Places limitades.
Inscripcions: https://forms.gle/6iGpNCtcEmPKnzte8
Partint d’un projecte del col·lectiu Democracia que sota el títol de «La millor lluita és la que es fa sense esperança» el col·lectiu va desenvolupar un homenatge a la memòria del guerriller anarquista Quico Sabaté, al mateix temps que intentava fomentar la reflexió sobre el moment polític actual. A partir d’aquest plantejament es projecta la realiització d’un taller teoricopràctic que pretén indagar en els processos, les tàctiques i estratègies del treball artístic en relació amb la memòria i la propaganda, a Ciutadella.
L’art era entès per Lucy Lippard com una sort de propaganda emancipadora. Aquesta, afirma que «la propaganda i l’art han de ser una provocació, una nova manera de veure i pensar sobre el que està al nostre voltant». Lluny de la imatge negativa que se sol associar a la propaganda, com a eina d’enginyeria social, aquesta no deixa de ser un instrument amb el qual irrompre en l’espai públic per a interferir en el discurs dominant. Prenent la idea de Boris Groys, segons la qual el potencial polític de l’art pot mostrar-se més poderós en contextos de producció que en els mercantils (per la seva potència per a aliar-se amb moviments socials i polítics transformadors), proposem una recerca sobre tàctiques de la recuperació de la memòria i la propaganda que ens serveixi per a desenvolupar un discurs propi a partir de la trobada amb la historiadora Dolors Marín, el col·lectiu Memòria Llibertària de Menorca i totes les persones participants, amb l’objectiu de desenvolupar un projecte d’intervenció artística. El punt de partida del taller serà trobar diàlegs en comú entre Menorca, l’anarquia, la recuperació de la memòria històrica i canalitzar-ho a través de l’art i les seves maneres discursives. Es tracta de trobar un fil que uneixi la recuperació de la memòria històrica amb les problemàtiques contemporànies i vincular-les entre sí.
Dolors Marín oferirà una ruta per Ciutadella per tal de donar a conèixer la història lligada a fets anarquistes, el lliure pensament, la guerra civil, la II República, la dictadura o allò que la seva saviesa vulgui compartir amb nosaltres. A partir d’aquí Pablo España (col·lectiu Democracia) desplegarà una ruta de treball teoricopràctic per al desenvolupament del taller, que es compartirà a manera horitzontal on hi haurà de sorgir la reflexió, el diàleg i finalment quelcom des d’on poder treballar durant les dues jornades del taller.
Desenvolupament del taller:
Divendres 28 d’agost 2020
10:30h a 12h Presentacions AAVIB, Consell Insular de Menorca i Memòria LLibertària de Menorca.
Inici del taller a càrrec de Pablo España (Democracia)
12h a 14h Visita guiada per Ciutadella. «Recuperació de la memòria històrica», amb Dolors Marín.
14h a 17h Dinar a la seu de la CGT, Plaça de la Llibertat, 5. Ciutadella
17h a 21h Taller teoricopràctic amb Democracia.
Dissabte 29 d’agost 2020
10:30h a 14h Taller teoricopràctic amb Democracia.
14 h a 17 h Dinar a la seu de la CGT, Plaça de la Llibertat, 5. Ciutadella.
17 h a 20 h Taller teoricopràctic amb Democracia.
20 h a 21 h Presentació pública de les propostes desenvolupades durant el taller i conclusions finals.
Democracia és un col·lectiu artístic constituït a Madrid en 2006. La pràctica de Democracia s’inicia a partir de la discusió i l’enfrontament d’idees i formes d’acció. El mateix fet de treballar en grup fixa un interès d’intervenció en l’àmbit social. Democracia funciona com un node d’interessos agrupats de manera temporal sota un mateix objectiu. Democracia ha exposat de manera individual a Arts Santa Mònica de Barcelona, Frankfurter Kunstverein de Frankfurt, l’Hirshhorn Museum de Washington, Station Museum de Houston, BF 15 de Lió, MEIAC de Badajoz, St. James Cavalier Centri en La Valleta o la Fundació Pilar i Joan Miró a Palma. Ha participat en biennals com la d’Istanbul, Taipei, l’Havana, Poznan i Gotteborg. Treballen de manera habitual amb les galeries ADN de Barcelona, T20 de Múrcia i Prometeogallery de Milà. Des de l’autogestió han col·laborat amb la Plataforma de Artistas Antifascistas en els projectes «Jornadas contra Franco» en solidaritat amb artistes denunciats per utilitzar la figura del dictador i «Monte Estepar» un projecte d’exposició i micromecenatge amb l’objectiu de recaptar fons per a obrir fosses comunes dels represaliats pel franquisme a Monte Estepar, Burgos, així com en diferents iniciatives que treballen en la intersecció entre art i pensament llibertari (Art i Propaganda Llibertària, Jornades d’Art i Creativitat Anarquista, AnARCO, Obra Alternativa).
Dolors Marín és professora d’Educació Secundària. Doctora en Història, la seva tesi va versar sobre els grups d’afinitat anarquista i el seu projecte cultural. Ha treballat com a documentalista d’audiovisuals i exposicions: Viure la Utopia; Ètnic; Topografies de l’imaginari, etc. Ha centrat la seva labor en la recerca sobre l’anarquisme: Clandestins. El maqui contra el franquisme; Ministres Anarquistes; Anarquisme. Un segle de moviment llibertari a Espanya; Anarquisme: Una introducció, i també sobre el paper de les dones: Els Montseny Mañé. Un laboratori dels ideïs o Francesca Bonnemaison educadora de ciutadanes.
L’associació d’artistes visuals de les Illes Balears (AAVIB) està formada per artistes que treballen en qualsevol de les disciplines, pràctiques o suports de l’art contemporani, així com aquelles persones que, senzillament, estimen l’art. A través de l’acció col·lectiva i el treball formatiu, exercim una funció crítica dins de l’àmbit cultural de les Illes Balears, essent una de les preocupacions més rellevants de la nostra associació i punt principal dels Estatus de l’AAVIB. Elaboram, actualitzam i difonem manuals deontològics i de bones pràctiques professionals en les arts visuals. L’AAVIB treballa per a la consolidació d’infraestructures públiques de difusió i dinamització de l’art, així com la defensa del teixit cultural, la llibertat de creació i expressió o el foment de l’art públic a través de l’aplicació de l’1% cultural. Demana l’aprovació de la Llei de mecenatge i reclama polítiques públiques transparents, treballam en l’elaboració d’un estatut del creador/a que passi pel reconeixement d’un règim fiscal amb un tracte adequat als nivells i a les irregularitats temporals de les rendes dels i les artistes. Des de la delegació de l’AAVIB Menorca mantenim un diàleg constant amb tot tipus d’agents del sector cultural de l’illa. Publicam mensualment, des del 2017, a la revista Útil amb temes com les bones pràctiques artístiques, les polítiques culturals de l’illa o entrevistes a agents culturals d’arreu. Hem signat i ratificat el primer Conveni de «Bones pràctiques professionals en les arts visuals» amb el Consell de Menorca. Hem celebrat tres edicions del «Fòrum de Bones Pràctiques» amb convidades de l’escena artística actual. Ens posicionam davant polítiques culturals adverses i fem propostes de millora per a tot tipus de procediments relacionats amb les arts visuals i les seves transversalitats.
Memòria llibertària de Menorca està format per un grup de persones que pretén lluitar contra l’oblit de l’arrelament de les idees anarquistes a l’illa de Menorca.
El col·lectiu neix el març de 2016 i ha duit a terme diverses investigacions, edicions, presentacions, etc. També ha col·laborat en l’edició de les Jornades Llibertàries de Menorca que es celebren anualment des de l’any 2017.
Crèdits
Organitza: AAVIB
Amb el suport de CIMe
Col·labora: Ajuntament de Ciutadella i CGT
Hotel Morvedrà Nou