On és l’art queer no binari?

L’art queer balear i espanyol és encara dins els armaris, florint-se i entre pols i teranyines. A Menorca hi ha art queer? On l’hem soterrat? Us heu preguntat mai què vol dir el terme queer? O no binari? O tan sols què és la dissidència de gènere i sexual? Us heu preguntat perquè no hi ha gaires referents, no únicament referint-nos a l’art contemporani, sinó p. ex. en la cultura pop espanyola d’artistes que divulguin un imaginari propi o representatiu d’aquelles persones que no encaixen en termes d’expressió o identitat de gènere amb els models de conducta performatius, relacionals, polítics, socials, econòmics, en definitiva, estructurals o sistemàtics. Bé, no ens hauríem de formular totes aquestes preguntes si la diversitat en la seva màxima expressió estigués present en la nostra quotidianitat, però bé que us he de dir, si ja sabeu que la discriminació i la segregació estan més presents que mai.


I així mateix en l’art, si veiéssim més artistes queer o no binàries ocupant les sales principals dels museus, que ens mostressin l’art TLGBIQ+ o els models de vida dissidents, els cossos en la seva diversitat, les estètiques i les subjectivitats del col·lectiu, ocupant el mateix espai que l’art blanc i masculí. Allò que el sistema converteix en abjecte, lleig, ofensiu, amenaçador… o digne de ser censurat, cremat o enterrat, probablement no ens resultaria tan menyspreable.


Perdoneu-me l’incís, però el rar i diferent és generalment símptoma de veritat, d’una bellesa aclaparadora i una profunditat intel·lectual excelsa.

En el proper número de la revista(revista Útil) seguirem amb més reflexions sobre la situació de l’art i les artistes queer i no binàries.


Queer: «gènere queer» és aquell que transcendeix o va més enllà de la dicotomia home/dona, entesa com una construcció social.
No binari: «gènere no binari» s’aplica a les persones que no es perceben elles mateixes com a home o dona, podent-se identificar amb un tercer gènere o cap.
Hegemonia: en aquest cas es refereix a la dominació de l’home blanc i heterosexual, amb el fi d’homogeneïtzar i imposar els seus valors, creences i ideologies sobre la resta.
Dissidència de gènere i sexual: separar-se de les conductes binàries de gènere i sexualitat (home-dona) que impera.
TLGBIQ+: Una altra manera de referir-se a la diversitat de gènere i sexual. També podem trobar LGTBIQ+, LGTB, etc.
Interseccionalitat: estudi de les identitats que assenyala la interrelació entre gènere, ètnia, classe, orientació sexual, diversitat funcional, diversitat intel·lectual, l’edat, la religió, la nacionalitat, etc. en els sistemes d’opressió dominació i discriminació de què se serveix el patriarcat.
Cisgènere: es refereix a aquells individus que s’identifiquen amb el gènere amb què han nascut, és a dir, amb la identitat, el comportament o el rol considerat apropiat al propi del sexe de naixement.
Descolonitzar: ocupar un espai patriarcal, és a dir, dominat per l’home heterosexual, blanc i capitalista.
Binarisme: sistema que només reconeix i diferencia dos sexes o identitats de gènere (home – dona).


Delegació AAVIB Menorca

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s