Afegir aigua al banyat – ARA Balears

afegir-aigua-al-banyat_ara_aavib

OBSERVATORI CRISTINA ROS

No sé si aquest article tindrà l’espai suficient per explicar com he viscut i com he vist els fets al voltant de la destitució de Fernando Gómez de la Cuesta com a director gerent de la Fundació Palma Espais d’Art (FPEA). Ha estat tot tan -com dir-ho- estrany, anòmal, que costa de digerir-ho. Comencem pel primer dia.

Dilluns 24, horabaixa: Arrib un poc tard a la reunió per constituir la comissió assessora de la FPEA, a la qual havia estat convocada com a representant de l’Acadèmia de Belles Arts. No hi ha ningú al Casal Solleric. Telefon a Fernando Gómez de la Cuesta per si m’he equivocat de lloc. “No t’han cridat de l’Ajuntament? L’han desconvocada. Passen coses molt greus. No puc parlar, estic fatal. Telefona a la Regidoria”. Em pos en contacte amb Francisca Niell, directora general de Cultura. Després de disculpar-se per no haver-me avisat, em diu que han destituït el director, que ella és amb el regidor, que en aquells moments crida els mitjans de comunicació per informar-los-ne i que em passarà amb ell.

Seguidament, a Niell li dic que llavors actuaré de periodista. Li deman el perquè del cessament. “No ha fet res, res del que se li havia demanat”. Em surt de l’ànima, em sap greu: “Només fa un mes i mig que va entrar. Hi podria haver moltes dimissions, no?”. “Hi ha irregularitats també. T’ho explicarà el regidor”.

Amb un bolígraf i un paper a la mà, prenc nota del que em diu Llorenç Carrió. La versió oficial és coneguda i publicada per tots els mitjans. A l’entrevista que he fet aquest divendres a Fernando Gómez de la Cuesta en trobareu la seva versió.

En tot cas, mentre parlava amb Llorenç Carrió, em demanava si era conscient del merder en el qual estava ficant la FPEA; vull dir, em demanava si hi havia motius suficients com per tornar a deixar el Solleric, Ses Voltes i el Casal Balaguer sense direcció, i decidir-ho manu militari, abans que el patronat n’aprovàs el cessament i només unes hores abans de constituir la comissió assessora responent al compromís de participació de les entitats del sector. “Si ho estau comunicant a la premsa, és perquè no hi deu haver tornada enrere, no? Se’l destituirà segur per la majoria que teniu al patronat?”, li deman. “Sí, segur”, diu.

A partir d’aquí se succeeixen els fets. Ningú de fora de Cort no entén res, el patronat destitueix Gómez de la Cuesta i centenars de persones li donen suport a les xarxes i en un manifest que signen associacions i el jurat que l’havia triat en un concurs públic que, tot s’ha de dir, per primera vegada estava constituït per experts i no hi participaven càrrecs polítics.

L’entrevista amb Gómez de la Cuesta l’he feta mentre em mostrava desenes de documents i correus que li serveixen per provar la successió dels fets, que hi ha coses que s’interpreten a conveniència per part de la Regidoria, que hi ha firmes de responsables municipals que aproven petites despeses, tot i que encara haguessin de passar per executiva i que, en tot cas, desmenteixen que no n’estiguessin informats.

El cessament anirà als jutjats. Però aquests contenciosos solen ser llargs i, quan es resolen, no hi sol haver cap dels responsables per assumir-ne les conseqüències. Així són les coses.

En tot cas, som molts els que ens demanam què hi ha darrere aquest cessament fulminant. Si hi ha nervis per part dels funcionaris i polítics després de les detencions de fa poc més d’una setmana, cosa que pot fer més rígida i inactiva l’adminsitració municipal; si hi ha interessos polítics per destituir el director o si hi ha altres motius; de moment no ho sabem. El que sí que hi ha és que a una gestió municipal de la cultura que, fins ara, s’havia demostrat ineficaç amb no poques protestes per part del sector, ara no es fa si no afegir aigua al banyat. Qualcú de la Regidoria hauria d’assumir-ne la responsabilitat. L’AAVIB demana la dimissió del regidor i de la directora general, que, per cert, el dilluns proposaven verbalment al director una sortida consensuada “per no ferir-nos”. Ell reconeix haver pegat portada.

Cap on va la FPEA?

Mentre tot això passava, una recordava que fa uns dies em va arribar el rumor que la Regidoria de Cultura volia desmantellar la FPEA. No crec que el cessament de Gómez de la Cuesta hi pugui tenir res a veure, perquè, si no, per què es va convocar el concurs pel càrrec i per què ara es declara la intenció de convocar-ne un altre. A la vegada, aquest divendres, des de la Regidoria de Cultura s’ha convocat els futurs membres de la comissió assessora per constituir-la el proper 4 de novembre. No vull pensar el que s’hi pot dir.

> http://www.arabalears.cat/premium/cultura/Afegir-aigua-al-banyat_0_1677432414.html?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=ara

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s