Revisant les Bases de les Subvencions d’Arts Visuals 2018 (ILLENC).

unnamed

ILLENC es va posar en contacte amb l’AAVIB per prendre nota de la nostra visió sobre les bases de les subvencions d’Arts Visuals 2018 que ofereix aquesta institució, amb la intenció de treballar per la bona salut artística i per la millora de les condicions de precarietat que ocupen al nostre sector.

En primer lloc, vam recomanar fer dues convocatòries separades; una pels artistes (autònoms) i una altra per galeries (empreses), atenint-nos a que els interessos, els àmbits d’acció i les condicions econòmiques d’ambdós sectors guarden moltes diferències a l’hora d’encarar un projecte. Vam demanar també la revisió del llenguatge de les bases a fi de fer-lo més inclusiu, introduint el subjecte femení: creadors/es, comissaris/es, etc.

L’AAVIB va sol·licitar així mateix la inclusió de les dietes dins dels elements subvencionables. Per primer cop, i tot i ser un import reduït (15 euros per dia i sense necessitat de justificació amb factura), ILLENC contempla una quantitat mínima aplicable a una despesa derivada directament del treball de mobilitat i de projecció exterior dels i les artistes.

Pel que fa a la presentació de sol·licituds i documentació, vam demanar que es treballés per l’habilitació d’un espai per fer-ho en línia, ja que fins aleshores només existia l’opció del registre en paper. Si bé es pot presentar la sol·licitud de la subvenció via correu electrònic, es segueix requerint presencialitat a l’hora de presentar les factures derivades de l’activitat. Vam voler també deixar constància de que, tot i que al llarg de la trajectòria d’aquesta convocatòria s’han reduït una mica els terminis d’antelació màxima amb la que s’ha de formalitzar la subvenció (actualment de fins a 15 dies abans de la realització de l’activitat), considerem necessari fer una excepció de cara a l’àmbit formatiu, ja que l’oferta de cursos sovint no correspon amb aquests timings, essent anunciats habitualment uns 10/7 dies abans de la seva data d’inici.

Per acabar, vam demanar un replantejament de la comissió avaluadora; integrada per dos tècnics/ques del IEB i un/a professional del sector. La nostra recomanació va consistir a convertir-lo, com a mínim, en jurat mixt (compost per dos tècnics i dos artistes), cosa que no ha estat modificada. Si bé seria el més adequat que les subvencions es paguessin per endavant, vam exigir la revisió dels terminis de pagament, que segons citen les bases es pot allargar fins a sis mesos després de la presentació de les factures de l’activitat realitzada. Considerem que mig any és un període excessivament llarg perquè els i les artistes recuperin els diners invertits en el projecte, essent necessari reduir-ho a un mes, corresponent a la liquidació de la nòmina de qualsevol altre treballador/a. Aquest punt ha estat desatès de nou a la present convocatòria i considerem que necessita ser revisat amb urgència, ja que implica l’exclusió d’aquelles persones que no disposen de diners líquids per avançar-se a la subvenció, a més de continuar perpetuant la precarietat del sector.

Com a resum global, l’AAVIB valora positivament l’actitud de millora que mostra la readaptació d’aquestes bases, però reivindica la necessitat imperant de continuar treballant per l’aplicació total i no parcial de les bones pràctiques, per tal de donar solució a conflictes no resolts com els que s’han anat exposant al llarg d’aquest comunicat.

Trobareu les bases de la convocatòria aquí.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s