La AAVIB califica de «censura anacrónica» la decisión de la alcaldesa de Alaior y le reclama que reponga la tela

AAVIB_Ajuntament-de-Alaior_Censura

Vincent Russell

Amb el caloret les activitats culturals als carrers dels pobles es multpliquen: fosquets i nits de l’art, coca-rosses, street art, i qualsevol cosa que soni «arti».
Programacions, pel general fetes a corre-cuita i sense criteri. Tot val per donar color, llum i glamour a cost zero. I fer de la precarització dels artistes, un atractiu turístic més, perquè d’honoraris pels artistes, ben pocs.
La darrera proposta de l’Ajuntament d’Alaior ha estat les «Balconades d’Art,» on pintors i pintores d’arreu de l’illa estaven convidats a il·lustrar una tela de 2×1 metres –cortesia de l’Ajuntament– per a ser exposades des dels balcons de la vila.
Amb tot això, ahir la batlessa d’Alaior, Misericordia Sugrañes, va censurar l’obra «Comedia Social» de l’artista Vincent Russell, ordenant a les brigades que la despengessin del balcó on era, i denegant el permís per exhibir-la a qualsevol altre indret del poble.
Sembla mentida que en ple segle XXI hàgim de veure aquesta mena de censura anacrònica per un treball crític amb la societat actual. La proposta de Russell, propera al còmic, representa una escena amb personatges relatius al món del poder: la justícia amb cara de pallassa, sobres, 3%, petroli, homes amb maletins, doblers, orgies, paradisos fiscals, religions… Abaix un riu, anomenat «impuestos» on la ciutadania, s’ofega.
El tema que realment ens preocupa és la vertadera tragèdia social on algú que ha estat triat per la ciutadania es cregui amb el criteri de decidir quines obres són aptes per presentar-se públicament i quines no. Pensam que les administracions públiques haurien de vetllar perquè els actes que organitzin compleixin amb els codis deontològics del sector. Un dels preceptes fonamentals del codi de Bones Pràctiques Artístiques és el respecte a la llibertat d’expressió i creació de l’artista. També l’establiment de relacions professionals amb els creadors i col·lectius artístics d’acord amb criteris tècnics, de participació i transparència. Així com garantir els drets d’autor i la integritat de les obres, entre d’altres.
Ni llibertat, ni respecte, ni honoraris, ni contracte… Segons sembla, l’Ajuntament d’Alaior ha decidit jugar a saltar-se tots els preceptes ètics que ha pogut.
Des del’ Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) demanam que la peça «Comedia Social» de l’artista Vincent Russell sigui exposada dins la proposta «Balconades d’art» fins al 7 d’ agost del 2017 tal com es tenia previst i també recomanam i insistim en la revisió del pla cultural d’Alaior per tal que complesquin, tant en aquest acte com tots els que organitzin, amb l’establert al Codi esmentat.

Més informació >
Sobres, orgías y la Justicia con cara de payasa: la obra de arte que el PP ha censurado en Menorca
http://www.elmundo.es/baleares/2017/07/08/59612252468aeb63188c023c.html

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s