A/A DIARI UH_Direcció_Dominical_Cultura

A/A DIARI UH_Direcció_Dominical_Cultura
Ens dirigim a vostès amb relació a un dels articles publicats al seu diari. En concret fem referència a la columna CÁMARA SUBJETIVA del seu col·laborador Juanjo Oliva Gallardo que porta per títol “Laura Marte” i que va ser publicada diumenge passat, dia 20 de desembre, en el diari Última Hora.JuanjoOliva_UH 20.12.15

El contingut d’aquesta columna ha incomodat al col·lectiu d’artistes i especialment a l’autora a qui fa referència. El seu col·laborador esmenta insistentment a l’artista Laura Marte abocant una sèrie d’injúries per donar la seva opinió sobre una part del sector de les arts.
El senyor Oliva utilitza el nom, l’obra i la trajectòria de Laura Marte a la seva columna com a exemple dels seus arguments, utilitzant una imatge de l’artista per il·lustrar el text. També els volem informar que la imatge que vostès publiquen en el seu diari està subjecta a drets d’autor, i entenem que pertanyen a la citada artista.
D’acord amb l’artista, aquesta imatge no ha estat sol·licitada a l’autora per a la reproducció en el seu mitjà, així com tampoc ningú va informar a l’autora que se publicaria un article a Última Hora entorn de la seva persona per ridiculitzar-la públicament. L’article del senyor Oliva no només qüestiona la trajectòria artística i professional de Laura Marte sinó que a més ho fa amb dades inventades.
Laura Marte és una artista en actiu des de fa més d’una dècada. La seva obra està vinculada als problemes socials que afecten, entre d’altres, al sector l’art. Paralel·lament a la seva producció artística forma part de l’equip de professionals que, per la seva valia, lluiten per a millorar els drets laborals que afecten els artistes de les Illes Balears.

La retòrica despectiva dels senyor Oliva, es refereix directament a Laura Marte incloent-la en grups com “balbuceantes universitarios recién salidos del horno”, “Figuras de papel que durarán lo que dura la reposición aportada por otra generación” entre d’altres. D’aquesta forma les opinions que apareixen en el seu article menyspreen la carrera professional de Laura Marte i la d’altres artistes de la nostra comunitat.
No dubtem de la professionalitat del seu col·laborador pel que fa a la seva escriptura, però sí posem en qüestió la forma en què es dirigeix al nostre sector i a una persona en concret per bolcar en el seu diari una opinió molt poc constructiva de la complexa situació en la qual es troben els artistes contemporanis i la cultura en general.
D’altra banda el senyor Oliva Gallardo fa evident el seu desconeixement sobre l’artista i la seva obra en acusar en to despectiu que “Laura Marte está en todas partes” i publicar una fotografia de l’artista catalogada l’any 2011 per il·lustrar la seva columna.

La imatge que vostès han publicat sense consentiment de l’artista i sense sota títol pertany a la sèrie Camuflatges, obra que és present a les col·leccions d’Art de la Universitat de Barcelona i del Govern Balear. Entenem que s’ha incomplit la llei de propietat intel·lectual pel que fa a la reproducció d’una imatge de l’artista Laura Marte sense el seu consentiment i, s’ha atemptat contra les competències professionals de l’artista mitjançant les injúries pronunciades a la columna del seu col·laborador Juanjo Oliva Gallardo.

Per aquests motius sol·licitem que vostès realitzin urgentment una rectificació pública en el seu mitjà de la forma que creguin convenient. I d’altra banda els convidem a revisar la seva llista de col·laboradors en l’apartat de cultura perquè valorin la incorporació de nous columnistes que considerin la seva tasca amb més compromís, respecte i vàlua professional. L’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) rebutja totalment aquests tipus d’articles destructius en torn a una generació d’artistes que lluiten amb capacitat i il·lusió contra la precarietat del sector per participar a través de l’expressió artística en la construcció del nostre patrimoni cultural.

Els facilitarem totes les dades, imatges i declaracions que vostès necessitin per poder dur a terme la nostra demanda. Tan sols han de contactar amb nosaltres en les dades facilitades al peu d’aquesta carta o poden dirigir-se directament a l’artista.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s