Taula de treball tema art urbà. 14 oct, CAC Ses Voltes.

Captura de pantalla 2015-10-15 a la(s) 23.29.51

Antoni Noguera, ​​regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne va impulsar una reunió amb diferents agents culturals amb la intenció de fer una aposta per l’art urbà a la nostra ciutat (alguns mitjans ja es varen fer ressò en algun moment). Ahir dimecres, 14 d’octubre, es va celebrar la reunió al CAC Ses Voltes.

Des de l’AAVIB agraïm la celebració d’una reunió d’aquest tipus, creiem en la feina col·lectiva i col·laborativa per assolir objectius comuns i de participació ciutadana en els assumptes públics. No obstant això, durant la reunió es van posar de manifest diferent punts de vista de com treballar des de la creativitat amb la gent d’un barri i al seu espai públic.

En aquest sentit, l’AAVIB va defensar un treball als barris per afavorir amb la creativitat un entorn adequat per expressar-se, fomentar experiències i participar en la creació de projectes, a més d’afavorir una actitud reflexiva i crítica de les persones que viuen al barri amb la idea de construir un espai lliure d’expressió a l’espai públic.
Per una banda, proposam fer un statement per clarificar que la intervenció artística als barris va més enllà de l’art urbà» o «intervenció urbana» més enllà de fer grafitis o pintar parets (que clar que sí!), que avarca qualsevol expressió creativa amb el concepte, la finalitat d’impulsar la participació de la ciutadania amb l’objectiu de fer algun tipus de transformació comuna per a la millora social.
Obrir un espai per mostrar qualsevol tipus d’intervenció amb qualsevol llenguatge creatiu, un exemple pilot de petites dimensions ho varem realitzar de la mà de la companyia 1WATT amb una performance a la plaça Espanya, bolcats amb el qüestionament de l’ús que fa la ciutadania del seu espai urbà; taller obert realitzat sota una de les primeres instal·lacions urbanes (formals) de Palma: la plaça del tub i una xerrada amb la intenció de trobar unes bases series per canalitzar els discursos estètics cap a l’emancipació dels ciutadans i la transformació de la ciutat.

Les discrepàncies que es van produir a la reunió del CAC Ses Voltes pensam que neixen de com s’ha organitzat aquesta reunió, la finalitat de la mateixa, el comissariat de convidats i la difusió a premsa.

Per entendre la nostra posició volem recordar que AATOMIC sorgeix dins la nostra associació amb la voluntat de generar processos d’innovació́ social, educatius i participatius a través de la cultura.​ ​L’objectiu és desenvolupar experiències pràctiques que donin idees de com la cultura i els processos creatius poden revertir en la societat ​més ​allà́ del producte artístic​ .

Hem desenvolupat un interés creixent per les dinámiques d’integració́ i l’ús de la creativitat com a eina d’innovació́ social​, d’implicació ciutadana i de transformació. Impulsam un treball que ha d’a​nalitza​r​ el context, investiga​r nous recursos i materials, nous usos i funcions, obrint perspectives en investigació́, comunicació́ i establir xarxes. Engegar processos en común, a través de la creativitat, l’experimentació́ i l’anàlisi de recursos per fomentar la interacció creativa amb la ciutat, per re-PENSAR-la, per incitar la participació col·lectiva​ de l’espai públic i promoure un model de ciutat creativa, integrant –també- la forma de fer i entendre l’art dels artistes urbans dins els projectes.
Pensam que:

  1. Qualsevol invervenció pública s’ha de fer amb  convocatòria pública.
    2. Aquesta convocatòria hauria de ser avaluada per una comisió de representants de col·lectius com: associacions de veÏns, artistes, gestors culturals, etc.
    3. L’avaluació així com els projectes seleccionats han de disposar de finançament per a producció i honoraris ( d’acord amb el codi de bones pràctiques artístiques)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s